Прем'єр Латвії: нам потрібна не база НАТО, а довгострокова військова присутність

Середа, 20 серпня 2014, 14:55

Латвії необхідна довгострокова військова присутність НАТО.

Про це в ефірі місцевого телеканалу ЛТН заявила прем'єр-міністр країни Лаймдота Страуюма, повідомляє ІТАР-ТАСС.

"Ми говорили (з канцлером Німеччини Ангелою Меркель) про те, що тут необхідна довгострокова військова присутність альянсу. За її словами, вона згодна допомогти створити в Латвії інфраструктуру для військових потреб. У свою чергу військові з Німеччини братимуть участь у навчаннях, які відбудуться в Латвії, Литві та Польщі. Присутність як німецьких, так і американських військових сприятиме безпеці", - сказала глава уряду Латвії.

За словами Страуюми, зміцнення оборонної інфраструктури не означає створення військової бази НАТО в Латвії. "Інфраструктура - це дороги, злітно-посадкові майданчики, казарми і місця, де можуть розташуватися військові. Про такого роду інфраструктуру ми говорили з Меркель", - зазначила вона.

"Латвія не просила розмістити у себе військову базу НАТО. Це не є позицією уряду і сейму Латвії. Для того щоб розмістити тут військову базу альянсу, необхідно відповідне рішення сейму, і такого рішення у нас немає, розмов про це - теж", - зазначила прем'єр-міністр.

Канцлер Німеччини під час візиту до Риги 18 серпня обговорила з керівництвом Латвії ситуацію в Україні і пов'язані з цим питання безпеки, а також наслідки російського ембарго.

Напередодні візиту Меркель представники місцевої інтелігенції направили їй листа з проханням підтримати створення бази НАТО в Латвії. На підтримку створення в країні військової бази альянсу раніше висловлювалися міністр оборони і голова МЗС республіки.

Канцлер Німеччини зі свого боку гарантувала Латвії захист НАТО  в разі нападу РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.