За три роки євро буде дешевшим за долар - Deutsche Bank

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 16:52

До кінця 2017 року курс євро може впасти до рівня $0,95 за 1 євро.

Такий прогноз публікує Deutsche Bank.

У звіті зазначено кілька причин, що зумовлюють ослаблення євро. В першу чергу, це надлишок грошової маси в зоні євро, який утворився внаслідок рекордно великого торгового профіциту - близько $400 млрд на рік.

Профіцит торгового балансу поєднується з політикою Європейського центробанку щодо зниження базової процентної ставки (зараз вона становить 0,05%), а також ставки за депозитами (-0,2%).

"Тільки уявіть собі таку політику в найближчі кілька років: на рахунках в європейських банках лежить щонайменше від 500 млрд до 1 трлн євро надлишкових коштів, які "заробляють" за негативною ставкою 20 базисних пунктів", - зазначає один з авторів звіту аналітик Deutsche Bank Джордж Саравелос.

За його словами, коливання курсу долара відбуваються постійно на основі 7-9-річних історичних циклів, порівняно з якими очікуване послаблення євро не виглядає занадто драматичним.

Варто відзначити, що подібні прогнози щодо майбутнього євро озвучували й інші банки, однак прогноз Deutsche Bank - найпесимістичніший. Зокрема, британський банк HSBC очікує, що до кінця 2015 року курс євро досягне $1,19. Їхні колеги з Barclays очікують зниження до $1,10. В американському Morgan Stanley прогнозують, що до середини 2015 року євро коштуватиме $1,14, а експерти Goldman Sachs вважають, що до зими 2017 року курси двох валют досягнуть паритету.

За підсумками торгів 9 жовтня курс євро склав $1,2763.

Варто відзначити, що таке ослаблення євро теоретично невигідне українським експортерам. Однак нинішня девальвація гривні дозволяє знехтувати цим фактором.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.