ЄЦБ побоюється геополітичної напруженості

Четвер, 7 серпня 2014, 17:01

Європейський центральний банк (ЄЦБ) збереже процентні ставки близько поточного рівня протягом тривалого часу, заявив глава ЄЦБ Маріо Драгі на прес-конференції за підсумками засідання Центробанку.

Про це передає Інтерфакс.

Драгі звернув увагу на переважаючі в єврозоні знижувальні ризики для макроекономічних прогнозів, серед яких особливо виділив фактори геополітичної напруженості і проблеми emerging markets.

"Підвищені геополітичні ризики, а також розвиток подій в країнах з економікою, що розвивається на світових фінансових ринках можуть зробити негативний вплив на економічну кон'юнктуру", - сказав він. У числі країн і регіонів, пов'язаних з особливими геополітичними ризиками, він назвав Україну, Росію, Ірак, Сирію і сектора Газа.

При цьому Драгі стверджує, що кількість банків, що піддаються особливим ризикам у Росії, "можна перерахувати на пальцях однієї руки". В даний час ЄЦБ "лише починає оцінку потенційного впливу санкцій на економіку.

За його словами, "ЄЦБ продовжить пильно відстежувати можливі наслідки геополітичних ризиків і зміни обмінних курсів" для економіки єврозони. Ще одним фактором є недостатність структурних реформ в регіоні, додав глава ЦБ.

Маріо Драгі зазначив, що ЄЦБ також очікує довгого збереження низької інфляції в єврозоні, проте з часом зростання цін повернеться до цільовим 2% слідом за відновленням економіки, яке поки триває помірними темпами. Поточне ослаблення інфляції в чому пояснюється динамікою цін на енергоносії, додав він.

У найближчі місяці інфляція буде змінюватися мало, поступове посилення очікується в 2015-2016 роках, оголосив Драгі. "Ми сповнені рішучості забезпечити стійкість інфляційних очікувань в середньо - і довгостроковій перспективі", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: