Росія готова до переговорів про зону вільної торгівлі між ЄС та Митним союзом

Вівторок, 14 жовтня 2014, 11:10

Російська Федерація готова обговорювати з Європейським союзом можливість створення зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Про це заявив у вівторок 14 жовтня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров під час зустрічі з представниками Асоціації європейського бізнесу.

"Просуваючи євразійську інтеграцію, ми залишаємось відкриті до взаємодії з іншими країнами, з іншими регіональними об'єднаннями. Готові обговорювати перспективи створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом", - заявив він.

"Ми будемо знову і знову наштовхуватися на перешкоди у поглибленні співпраці, якщо не визначимо для себе чіткі довгострокові цілі. У Москві продовжують вважати, що такою природною метою має бути поетапна побудова єдиного економічного та гуманітарного простору від Лісабона до Владивостока", - цитує Лаврова "Інтерфакс".

"Відносини між Росією і Європейським Союзом підійшли до певного моменту істини, коли необхідно приймати рішення про вектор розвитку взаємодії на перспективу і відповісти на питання: чи є ми один для одного стратегічними партнерами, чи все ж таки залишаємося геополітичними суперниками", - підсумував глава МЗС РФ, повідомляє РІА "Новости"

Оскільки Росія формально вже передала свої торговельні повноваження до Євразійської економічної комісії, створення ЗВТ можливе лише у форматі Євросоюз - Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану (або з Євразійським економічним союзом).

Необхідно зазначити, що саме створення ЗВТ Україна-Євросоюз (і так само - Молдова-Євросоюз) є найбільшим подразником для Росії. В Москві вважають, що пільговий режим торгівлі між Україною та ЄС становить загрозу для російської держави.

Через це Москва запровадила низку економічних обмежень, спрямованих проти Києва та Кишинева.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.