Україна та ЄС узгодили спільну позицію щодо газу

Понеділок, 20 жовтня 2014, 16:59

Україна та Єврокомісія узгодили спільну позицію наступного раунду тристоронніх перемовин у форматі Україна-Росія-ЄС з питань постачання газу в Україну, які відбудуться завтра в Брюсселі. 

Про це йдеться в повідомленні НАК "Нафтогаз України" за результатами зустрічі за участю прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана та голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Еттінгером.

"Представники ЄК та української сторони дійшли згоди, що результатом переговорів має стати проміжна угода, яка гарантуватиме постачання газу в Україну та стабільність його транзиту в країни ЄС цієї зими", - говориться в повідомленні.

"Ця угода має містити чіткі гарантії як щодо постачання "Газпромом" узгоджених обсягів газу в Україну, так і щодо розрахунків "Нафтогазу" за поставлений газ", - зазначає НАК.

Як повідомляєтсья, узгоджена позиція ЄК та України передбачає необхідність підписання між "Нафтогазом" та "Газпромом" документів, які будуть обов’язковими для виконання обома сторонами та виключатимуть можливість зміни умов в односторонньому порядку будь-якою зі сторін.

Нагадаємо, після двосторонньої зустрічі з Володимиром Путіним в Мілані президент України Петро Порошенко заявив, що сторонам не вдалося досягти практичних результатів з питання постачання газу під час переговорів.

Водночас президент Росії у своєму виступі повідомив про прогрес у переговорах щодо газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.