Найгірше для російських компаній ще попереду - експерт

Середа, 29 жовтня 2014, 09:08

Найгірше для російських компаній ще попереду - у найближчі пару років санкції продовжать пожирати їхні доходи і заганяти економіку країни в піке.

Таку думку висловив директор банку UBS з інвестицій на ринках, що розвиваються, Хорхе Маріскаль в інтерв'ю The Wall Street Journal.

"З часом, якщо санкції не скасують, їм (російським компаніям. - Ред.) ставатиме все важче і важче. За нашими оцінками, справи у них йтимуть пристойно до середини або кінця наступного року, але певні труднощі почнуться значно раніше", - відзначає він.

Водночас, за його словами, Росія вже втратила значну частину резервів.

"На піку в березні 2013 року вони становили $537 млрд, зараз - $435 млрд. Це чимало, $435 млрд - цілком суттєвий запас, однак темпи падіння не можуть не турбувати. Минулого місяця Росія втратила $30 млрд", - відзначив Маріскаль.

На думку експерта, відтік капіталу відображає поганий діловий клімат, а також свідчить про те, що рубль, швидше за все, продовжить дешевшати відносно долара, що у свою чергу завдасть удару компаніям-імпортерам.

Водночас, як стверджує Маріскаль, ввівши санкції проти іноземних фірм, Росія сама себе покарає.

"Безперечно, росіяни можуть обмежити поставки газу в Європу. Це подіє. Результатом можуть стати рецесія в Європі і помітна нестабільність на глобальних фінансових ринках. Однак те, що буде для США і Європи "нестабільністю", для Росії виявиться катастрофою", - зауважив експерт.

"На цю країну чекатиме глибока рецесія, від якої вона постраждає набагато сильніше", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.