Висадка на кометі коштувала ЄС 1,4 млрд євро

Четвер, 13 листопада 2014, 16:12

Подорож європейського космічного зонда "Філи", що стартував 2004 року та, пролетівши 6,5 млрд км, в середу 12 листопада успішно відокремився від космічного апарата Європейського космічного агентства (ЄКА) "Розетта", коштувала бюджету ЄС 1,4 млрд євро.

Про це повідомляє французьке видання Le Figaro.

"Загальна вартість місії - 1,4 млрд євро, включаючи бюджет проекту "Філи" - 220 млн євро та річну затримку із стартом космічного апарату "Розетта". Бюджет включає в себе запуск, проектування та виготовлення корабля і зонда, наукового обладнання, технічні та наукові операції", - пише видання з посиланням на дані ЄКА.

П'яту частина загального бюджету цього проекту виділила Франція через співпрацю Національного центру космічних досліджень (CNES) з ЄКА. Французькі науковці та компанії взяли участь у проектуванні та виготовленні восьми з одинадцяти наукових інструментів орбітального апарату.

Як повідомляла ЄвроПравда, для планування і будівництва цього космічного апарату європейським вченим знадобилося близько 20 років, а над його створенням працювали понад 2 тис. фахівців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.