Санкції були б ефективнішими, якби мали превентивний характер – Дещиця

П'ятниця, 14 листопада 2014, 11:04

Санкції щодо Росії мали б більший ефект, якби вони випереджали можливі кроки РФ, а не відповідали на її чергові вчинки.

Про це сказав посол України в Польщі Андрій Дещиця в ефірі польського каналу Tvn24.

 "Військове відвоювання Донбасу не є на даний час можливе, однак тиск на Росію – санкції, міжнародні консультації – можуть сприяти тому, що Україна зможе повернутися до кордонів з лютого 2014 року. Однак як довго це триватиме, мені важко сказати", - сказав посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Крім того, на його думку, "санкції мали б більший ефект", якби "випереджали можливі дії Росії, а не відповідали на них".

В той же час посол впевнений що Крим і Донбас повернуться в Україну, хоча це може потребувати багато років. Як приклад він навів країни Балтії, над якими СРСР утримував контроль протягом 50 років, але вони все одно стали незалежними.

Дещиця зазначив, що українські війська стоять на кордоні з Донбасом не для наступу, а для того, щоб відбити можливий напад. Крім того, він поклав вину на сепаратистів і Росію за порушення Мінських домовленостей.

На думку посла, "найбільш ефективним" форматом розмов, котрі треба вести з Росією у питанні конфлікту в Донбасі, є женевський формат, тобто зустріч України, Росії, США та ЄС.

Нагадаємо, Андрій Дещиця офіційно приступив до виконання обов'язків посла України в Польщі 7 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.