Німеччина уникла рецесії, забезпечивши зростання в єврозоні

П'ятниця, 14 листопада 2014, 18:36

Німецькій економіці вдалося уникнути рецесії. ЇЇ зростання в третьому кварталі цього року склало 0,1%.

З огляду на те, що скорочення економіки Німеччини в другому кварталі склало 0,1%, негативні цифри в наступному означали б рецессію, повідомляє ВВС.

Ще одна позитивна новина - зростання ВВП Франції (0,3%) виявилося навіть більше, ніж раніше очікувалося.

Все це дозволило показати загальний позитивнй результат по єврозоні -- зростання економіки регіону склало в III кварталі 0,2%. 

Цифри Євростату також показали, що грецька економіка вийшла з рецесії в першому кварталі року, показавши ріст у 0,8% в перші три місяці року, 0,3% в другому та 0,7 в третьому.

Тим не менше, об’єм економіки Греції ще на чверть нижче рівня, якого вона досягла до жорсткої рецесії та боргової кризи, спричиненої глобальним фінансовим крахом.

Негативна новина - до рецесії повернулась Італія. В III кварталі її економіка скоротилася на 0,1% 

На думкує європейських експертів, яких цитує ВВС, самі по собі цифри, що показують слабке зростання єврозони, ні про що не говорять. Але в контексті негативних новин, що з’являються постійно в останні місяці, той факт, що зростання не припинилося буде позитивною новиною для інвесторів.

На думку експертів, перспективи єврозони залишаються туманними. Темпи інфляції низькі, рівень безробіття не зменшується, а виробництво знаходиться майже в стані стагнації.

Тим не менше, це невелике зростання в єврозоні примусило Європейський Центральний банк (ЄЦБ) знизити базову процентну ставку до рекордно низького рівня у 0,05% та почати програму купівлі активів,  з метою стимулювати економіку.

Минулого тижня, після останнього засідання ЄЦБ, президент банку Маріо Драгі, сказав, що банк готовий дати єврозоні економічні стимули у разі необхідності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: