Глава МЗС Фінляндії не відчуває загрози з боку Росії

Понеділок, 24 листопада 2014, 11:48

Фінський кордон довжиною 1300 км є найменш проблемною і стабільною ділянкою для Росії, і Фінляндія в свою чергу не бачить для себе загрозу з боку РФ.

Про це сказав глава МЗС Фінляндії Ерккі Туоміоя в інтерв'ю The Washington Post.

Незважаючи на вторгнення російських військових літаків, він не бачить загрози з боку Росії і навпаки. На думку Туоміоя, кордон з Фінляндією – це найспокійніша ділянка кордону РФ для останньої.

"З російської точки зору і з нашої теж це найменш проблематична і стабільна ділянка ділянка кордону, що у них є. Думаю, вони зацікавлені зберегти таку ситуацію", - зазначив Туоміоя.

За його словами, російські військові літаки і кораблі в Європі - є демонстрацією потуги, але це все не йде в порівняння з холодною війною.

Крім того, згадуючи, повітряні провокації РФ, Туоміоя сказав, що, на його думку, МЗС РФ не приймає в них участі.

"Думаю, МЗС РФ не є частиною цього, Лаврову самому ніяково через цю ситуацію", - зазначив він.

Глава фінського МЗС виступає проти членства в НАТО і не думає, що питання членства в альянсі стане основним на парламентських виборах 2015 року.

"Я виступаю проти членства в НАТО. Ми єдина країна, яка не знижувала витрати на оборону і не зменшувала призов, на відміну від інших, які зараз намагаються надолужити втрачене" - сказав він.

"Я гадаю, жодна з політичних партій не зацікавлена в цьому (щоб ставити питання членство в НАТО в основу кампанії)", - додав Туоміоя.

Крім того, за його словами Фінляндія не є посередником у діалозі Росія-ЄС і не йде всупереч політиці Євросоюзу щодо РФ, проте продовжує провадити власний діалог з російською стороною.

"Ми говоримо з Росією. Санкції і політика ЄС поза обговоренням, але ми обговорюємо ситуацію в Україні. Що ми можемо зробити для завершення цього конфлікту, ми готові допомогти", - зазначив глава фінського МЗС.

Нагадаємо, глава МЗС Фінляндії Ерккі Туоміоя виступав проти впровадження нових санкцій проти Росії, оскільки, на його думку, вони не принесуть змін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.