Повернення до холодної війни бути не може - Могеріні

Оновлено
Понеділок, 24 листопада 2014, 13:38

Повернення до холодної війни у відносинах Заходу та Росії бути не може.

Про це заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні в інтерв'ю австрійському виданню Kurier.

"Я закликаю Росію не бачити антагоніста в НАТО. Я б також сказала, що НАТО розглядає РФ як потенційного партнера. Повернення до часів холодної війни не може бути", - наголосила вона.

Могеріні також відзначила, що, незважаючи на те, що РФ наразі не є стратегічним партнером ЄС, вона все ще є стратегічною країною.

"Повинне бути перезавантаження. Росія - стратегічна країна, проте наразі не стратегічний партнер. Було б добре знову мати стратегічні відносини з РФ", - відзначила очільниця зовнішньополітичної служби ЄС.

Що ж до України, то, за словами Могеріні, ЄС чекає від неї поваги до культур та мов населення, спеціального статусу для сходу та інституційних реформ (в оригіналі інтерв'ю вживається слово "автономного". Проте раніше представники ЄС вживали визначення "спеціальний статус", тому, ймовірно, журналіст неправильно переклав або зрозумів Могеріні - Ред.).

"Потрібно побороти корупцію, економіка має знову запрацювати. Україна відповідальна за власні трансформації", - наголосила вона.

Могеріні також відзначила, що трьохсторонній діалог Україна-ЄС-Росія потрібно було розпочати раніше.

Нагадаємо, раніше Могеріні заявила, що санкції проти РФ переглядатимуться залежно від оцінки ситуації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.