ЄС має знайти вихід з торговельної війни між РФ та Литвою - Грибаускайте

Вівторок, 25 листопада 2014, 14:07

Вирішити ситуацію з обмеженням Росією на ввезення литовських товарів потрібно на європейському рівні.

Таку думку висловила президент Литви Даля Грибаускайте, пише Delfi.lt.

"Наскільки я чула, офіційною позицією російської митниці є те, що, мовляв, через Литву ввозяться заборонені європейські товари. Це означає - кинуто скаргу всій Європі. Це означає, що це вже проблеми Європи, і вона повинна мати з ними справу", - сказала вона.

Президент також нагадала, що це не перший раз, коли Росія вводить обмеження.

"Я думаю, що усі ми пережили аналогічного характеру блокаду. Без сумніву, вона має політичний підтекст. Цього літа РФ ввела продуктові санкції проти всієї Європи. Це дійсно політичні проблеми, які нині виникають саме через те, що Росія стала агресивною, непередбачуваною країною", - сказала президент Литви.

На її думку, бізнес сам повинен вирішити, чи піде він на ризик, працюючи з російським ринком.

"Ми знаємо, що поки що Росія не є надійним економічним партнером. Таким чином, бізнес повинен вирішити, чи варто ризикнути і взяти на себе всі ризики, або ж спробувати урізноманітнити і знайти нові ринки збуту", - відзначила Грибаускайте.

Нагадаємо, вихідними на литовсько-російському кордоні утворилася черга з автомобілів з литовськими номерами. Їх піддавали ретельному обшуку, при цьому автомобілі з російськими номерами перетинали кордон безперешкодно. 

При цьому з листування представників російської митниці стало відомо, що до спеціальних вказівок товари, країною походження яких є Литва, а також товари, які ввозяться в Литву, і товари, що перевозяться литовськими транспортними компаніями, не пропускатимуть на територію РФ.

Внаслідок ситуації, що склалася, МЗС Литви викликало посла РФ Олександра Удальцова для надання роз'яснень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: