Польща проситиме "Газпром" про зниження ціни газу

Середа, 5 листопада 2014, 14:41

Польська національна нафтогазова компанія PGNIG ініціювала переговори з "Газпромом" про перегляд ціни на російський газ.

Про це повідомляє Rzeczpospolita з посиланням на прес-службу PGNIG.

"Рішення правління PGNIG про проведення переговорів про перегляд цін на газ обумовлене змінами, які відбулися в європейському енергетичному просторі останніми роками" - повідомили в PGNIG.

За умовами діючого до 2022 року ямальського контракту, якщо сторони не досягнуть домовленості протягом шести місяців, польська компанія матиме право передати справу до арбітражу.

На думку експертів, сьогодні Польща платить за російський газ ціну, яка значно перевищує ринкову, що коливається в рамках $320-370 за тис. куб.м.

В 2013 році "Газпром" поставив в Польщу 9,79 млрд куб. газа приблизно по $430 за тис. куб.

Восени 2012 року PGNIG уже вдавалося добитися від Російської Федерації знижки на паливо, що поставлялося в країну, в межах  15-20 відсотків. "Газпром" погодився на знижку лише після того, як PGNIG у листопаді 2011 року подала на нього до Арбітражного суду в Стокгольмі.

Нагадаємо, 16 червня  НАК "Нафтогаз України" подав позов на "Газпром" в зв'язку з тим, що встановлена ціна, незважаючи на те що вона зафіксована у відповідній угоді, є завищеною і несправедливою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.