ЄК проти експертної допомоги Києву від окремих країн: все має йти від ЄС

Понеділок, 15 грудня 2014, 16:37

Європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганес Ган не підтримує ідею Києва про те, щоби країни Східної Європи взяли шефство над українськими реформами у окремих секторах.

Про це Ган заявив, відповідаючи на запитання Європейської правди на полях засідання Ради ЄС у закордонних справах, що проходить в Брюсселі (Бельгія).

Він підтвердив, що під час зустрічі у форматі "друзів України" обговорювалася можливість такої допомоги.

"Деякі країни дійсно пропонували надання Україні експертизи щодо реформ по окремих секторах. Але я у відповідь повинен нагадати, що Євросоюз вже здійснює такі зусилля. Вже є те, що ми називаємо групою підтримки. І в цю група підтримки вже зараз входять експерти як від Єврокомісії, так і від окремих країн-членів", - зазначив він.

"Тому ми (представники ЄС) маємо спрямувати наші зусилля з реформування України на цю групу підтримки, щоби не створювати плутанини... Тут не потрібна індивідуальна діяльність. Треба, щоби все координувалося Євросоюзом", - заявив він.

Як повідомлялося,  раніше  глава МЗС Павло Клімкін анонсував можливу домовленість про кураторство країн "Вишеградської четвірки" (Польща, Угорщина, Словаччина, Чехія) над реформою окремих секторів української економіки.

"Є ідея, що кожна країна "четвірки" візьме окремий сектор, наприклад сільське господарство або транспорт, і допоможе України (у реформуванні цих галузей) на основі того досвіду, який був в час інтеграції в ЄС", - сказав Клімкін, спілкуючись з журналістами.

Очікувалося, що такі домовленості можуть бути досягнуті у вівторок під час візиту до України міністрів закордонних справ "четвірки" та високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: