Суд ЄС заборонив Євросоюзу ставати членом Ради Європи

Четвер, 18 грудня 2014, 19:07

Приєднання ЄС до Європейської конвенції з прав людини є несумісним із законами Євросоюзу.

Відповідне рішення виніс Європейський суд справедливості (European Court of Justice) в Люксембурзі, повідомляє сайт суду.

Таким чином Суд ЄС визнав неможливість членства ЄС в Раді Європи.

Згідно з рішенням суду, приєднання ЄС до Конвенції викличе низку проблем. Зокрема, виникне питання, хто повинен відповідати за дотримання пунктів документу - Суд ЄС чи Європейський суд з прав людини.

Інші питання можуть виникнути в тому випадку, коли право ЄС, зокрема Хартія основних прав, виходит за межі прав, передбачених конвенцією.

Суд  також зазначив, що проект угоди (про приєднання до конвенції - Ред.) вимагає від держав-членів ЄС слідкувати за дотриманням фундаментальних прав іншими країнами ЄС, хоча право Євросоюзу передбачає "взаємну довіру" між урядами держав.

"У цих умовах приєднання порушить існуючий базовий баланс ЄС і підірве автономію права Євросоюзу", - зазначив суд.

Варто зазначити, що ЄС вже давно хотів приєднатися до Конвенції з прав людини, яку підписали 47 європейських країн, що є членами Ради Європи. в тому числі, зокрема, Росія та Туреччина.

ЄС вимагає від усіх своїх членів, щоб вони підписали Конвенцію, проте сам не приєднався до неї поки що.

Приєднання дозволить громадянам ЄС звертатися до ЄСПЛ, коли вони вважають, що акти Євросоюзу порушують права, які захищаються конвенцією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.