Суд ЄС: підтверджувати гомосексуалізм прохачів притулку потрібно обережно

Вівторок, 2 грудня 2014, 13:42

Прохачі притулку в країнах ЄС, які є гомосексуалами і просять про притулок через переслідування в країні походження, мають підтвердити свою сексуальну орієнтацію, але компетентні органи мають просити відповідних доказів, не порушуючи фундаментальні права людини.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Суду ЄС.

"Суд заявляє у своєму рішенні , що у заяві претендента про надання притулку його сексуальна орієнтація є лише є відправною точкою в процесі оцінки його клопотання і  може потребувати підтвердження", - йдеться у повідомленні.

Однак, методи, використовувані компетентними органами, які оцінюють заяви та докази, повинні відповідати законодавству ЄС  і, зокрема, основним правам, гарантованим Хартією, таким як право на повагу до людської гідності і право на повагу до приватного і сімейного життя.

Грунтуючись на прецеденті, коли трьом заявникам відмовили у наданні притулку в Нідерландах через брак доказів гомосексуальності, суд роз’яснив, що така оцінка має робитися на індивідуальній основі повинна враховувати конкретну ситуацію і індивідуальні обставини заявника.  Це робиться лише з тою метою, щоб визначити, чи піддавали заявника переслідуванням, чи завдавали йому серйозної шкоди.

"Нездатність заявника відповісти на питання, сухі відповіді – не є причиною висновку, що заявник не викликає довіри", - йдеться у повідомленні.

Крім того, допити про обставини гомосексуальності, вимоги доказів конкретних сексуальних практик суперечать фундаментальним правам.

"Висновок щодо відсутності довіри до заявника не може бути досягнутим на основі  його стриманості у розкритті  інтимних сторін його життя, і на підставі того, що людина не оголосила про свою гомосексуальність на початку", - сказали у суді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.