Посол при НАТО: заявка про вступ до альянсу – питання не близького часу

Вівторок, 2 грудня 2014, 15:26

Україна дійсно розглядатиме можливість подачі офіційної заявки на вступ до НАТО, однак не варто очікувати, що це рішення ухвалять ближчим часом.

Про це повідомив посол України при Північноатлантичному альянсі Ігор Долгов після засідання Україна-НАТО, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Щоби від відмови від позаблокового статусу перейти до конкретної заявки про членство, треба пройти непростий шлях, який включає реформування Збройних сил України та всього оборонного сектору", - зауважив дипломат.

Він додав, що перебудова ЗСУ здійснюватиметься не лише через бажання підготуватися до подання заявки, а через те, що існує нагальна потреба у проведенні таких змін. Україна повідомила альянс про таку позицію.

"Така реформа – це вимога життя, і ми говорили про те, щоби здійснити її невідкладно", - сказав Долгов.

Посол дуже коротко прокоментував реакцію країн-членів НАТО на повідомлення про те, що Київ відмовляється від позаблокового статусу. "Настроєм була солідарність та підтримка", - сказав він, не розкривши деталей.

Водночас дипломат визнав, що попри заяви генсека НАТО, що Україна буде членом альянсу, деякі країни наразі не готові офіційно визнати таку перспективу.

"Пошук консенсусу – це процес, і ми не очікуємо, що вже завтра всі підтримають нашу позицію. Це тривалий шлях, його потрібно пройти. До слова, так само непростим був пошук консенсусу щодо санкцій, але його було знайдено", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.