МЗС Чехії: жодна країна ЄС не пропонує пом’якшити санкції. Жорсткіші обговорять в грудні

Понеділок, 8 грудня 2014, 16:24

На засіданнях Ради Євросоюзу не було жодної країни, яка би піднімала питання про можливість зниження санкцій, введених проти Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Чеської республіки Любомир Заоралек в інтерв’ю Європейській правді.

"В органі, який ухвалює рішення (щодо санкцій) – в Раді ЄС із закордонних справ – не було жодної країни, яка пропонувала би розпочати процес пом'якшення санкцій", - стверджує дипломат.

За його словами, держави члени ЄС домовилися навіть не піднімати це питання, допоки Росія не виконає мінські домовленості.

"Було чітко сказано, що будь-яке зниження санкцій має бути пов'язане зі зміною на краще ситуації "на землі". Ми чекаємо, коли Росія дозволить встановити контроль за кордоном, коли Росія зупинить постачання зброї та військових на територію України. Це – ключова передумова для будь-яких можливих дискусій про зниження санкцій", - пояснив він.

Водночас, за словами міністра, в ЄС немає також консенсусу щодо підсилення санкцій.

Він зауважив, що Чехія – не єдина країна, що виступає проти посилення санкцій. "Проблема не в Чехії. Наша позиція близька до позиції багатьох інших держав ЄС", - заявив Заоралек, відзначивши, що лідери ЄС повернуться до цього питання вже наступного тижня.

"Ми дійшли спільної думки, що наступні рішення можуть бути ухвалені на рівні Європейської ради (саміту ЄС) 18-19 грудня. Тобто дискусія має проходити на рівні глав держав та урядів", - зазначив міністр

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.