Росія та США припиняють співпрацю з охорони ядерних об'єктів

Вівторок, 20 січня 2015, 09:24

Росія відмовилася від допомоги США у забезпеченні безпеки ядерних об'єктів на території РФ.

Про це пише американське видання The Boston Globe.

Видання повідомляє, що має в своєму розпорядженні документ, який був підписаний 16 грудня 2014 року за підсумками зустрічей американських і російських представників в Москві.

За версією газети, у них в цілому взяли участь понад 40 осіб з обох сторін, в тому числі представники Пентагону, Держдепартаменту, а російську сторону представляли чиновники, які відповідають за ядерну безпеку - від демонтажу обладнання з підводних човнів до контролю за озброєнням.

"Під час проведених бесід, про які публічно не повідомлялося раніше, росіяни повідомили американців, що вони відмовляються від допомоги США в охороні своїх найбільших складів збройового урану і плутонію", - зазначає видання.

"Декларація поклала кінець співпраці у даній сфері, яке стало одним з прикладів найбільш успішної взаємодії між державами, що були супротивниками в часи "холодної війни", - йдеться в статті.

Колишній сенатор-демократ Сем Нанн, автор програми "спільного зменшення загрози" 1990-х років, заявив, що таким чином серйозно збільшується ризик терористичного акту з катастрофічними наслідками.

Газета повідомляє, що починаючи з 1993 року, США вклали близько $2 млрд у проект з підвищення рівня захисту російських ядерних об'єктів.

Видання зазначає, що на забезпечення ядерної безпеки в Росії в 2015 році планувалося виділити додаткові $100 млн, а численні програми були розраховані до 2018 року.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Росія відмовилася брати участь в міжнародному саміті з ядерної безпеки в 2016 році, про що заздалегідь повідомила США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.