НАТО облаштує штаби в шести країнах Центральної та Східної Європи

Четвер, 22 січня 2015, 19:41

Військовий комітет НАТО в четвер схвалив рішення про заснування міжнародних штабів в Литві, Латвії, Естонії, Польщі, Румунії та Болгарії.

Про це повідомляє литовське видання Delfi з посиланням на  головнокомандувача збройних сил Литви, генерал-майора Йонаса Вітаутаса Жукаса.

"Рішення позитивне. Ці штаби будуть засновані", - сказав генерал.

За його словами, штаб у Литві, який безпосередньо підпорядковується главі сил союзників у Європі, мають намір заснувати у Вільнюсі, поруч з Об'єднаним штабом. Половину персоналу в ньому складуть литовці, іншу половину - міжнародні сили.

За словами генерала, інші схожі штаби повинні бути засновані в Латвії, Естонії, Польщі, Румунії та Болгарії. Згідно з намірами, це має статися вже цього року.

Заснування штабів на початку лютого повинні затвердити міністри оборони НАТО.

"Для Литви це хороші новини. Нам вдалося досягти того, що ми хотіли", - сказав Жукас.

Штаб поєднуватиме "національні сили, дислоковані в Литві, сили НАТО і головний провід альянсу в Європі".

За словами генерала, в дискусіях також затверджені плани щодо створення сил дуже швидкого реагування і порушено питання про те, що НАТО має переглянути свою стратегію і оцінити нові загрози.

Нагадаємо, після засідання міністрів закордонних справ держав альянсу в грудні генсек НАТО заявив, що альянс збереже посилену присутність у своїй східній частині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: