Міноборони Польщі: поставка зброї Україні – остання з можливостей, не варто її виключати

Вівторок, 10 лютого 2015, 13:25

Польща поділяє думку США і вважає, що не можна виключати певних можливостей, зокрема доставки зброї Україні, для врегулювання конфлікту, хоча й варто уникнути цієї опції.

Про це сказав міністр оборони Польщі Томаш Сємоняк, в ефірі Польського радіо.

"Я підтримую думку президента Обами, що надання Україні смертельної оборонної зброї є останньою з можливостей. Її не варто виключати, хоча й варто намагатись усіма способами уникнути", - сказав міністр.

За його словами, не варто дивитися на ситуацію щодо озброєння України в чорно-білих тонах і називати противників доставки зброї ворогами.

"Якщо Ангела Меркель виступає проти доставки зброї, це не означає, що вона не є приятелькою України. У відповідь на поставки зброї Заходом, Путін може надіслати ще більше зброї", - сказав він.

"Наразі ми зацікавлені в тому, щоб підтримувати Україну в усіх сферах. В наших інтересах встановити мир на сході України. Таким чином, ми за те, щоб розмови в Мінську привели до припинення вогню", - наголосив Сємоняк.

Він заявив, що не хотів би спекулювати на тому, що буде якщо перемовини не принесуть результату, однак дав зрозуміти, що Польща не надсилатиме до України важкої техніки.

"Польща не планує відправляти в Україну важке озброєння, ракети "Грім", танки або аналогічну зброю", - сказав Томаш Сємоняк.

За його словами, до цього часу Польща витратила на допомогу українській армії 17 млн злотих, відправивши дві партії сухпайків, медичних пакетів, спальних мішків, ковдр. За його словами, це речі, яких українська армія потребує особливо.

Також він наголосив на необхідності військової співпраці з поглядом у майбутнє, щоб наблизити Україну до західних стандартів. У цьому контексті міністр наголосив на важливості ролі польсько-литовсько-української бригади.

Говорячи про зміну ставлення серед країн Європи до Росії протягом останнього року, Томаш Сємоняк зазначив, що навіть її симпатики все менше підтримують політику Путіна.

"Багато політиків і держав змінили свій погляд, зокрема ті, хто раніше симпатизував РФ, бачать, що Росія не дає шансу, аби про неї думати добре", - зазначив міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.