Західні ЗМІ: Мінські угоди призведуть до замороження конфлікту на Донбасі

П'ятниця, 13 лютого 2015, 11:04

У випадку, якщо перемир'я за угодою, підписаною 12 лютого у Мінську, дотримуватиметься, це призведе до замороження конфлікту на Донбасі.

Такого висновку дійшло французьке видання Le Figaro.

"У випадку, якщо припинення вогню дотримуватиметься, Східна Україна може стати зоною "замороженого конфлікту" на зразок Придністров'я в Молдові, Абхазії і Південної Осетії в Грузії", - пише видання.

"Статус", що послаблює центральний уряд і не допустить зближення з міжнародними організаціями, такими як НАТО, що є головною червоної лінією для Москви", - зазначає французька газета.

На думку автора, президент України Петро Порошенко прийняв такі "несприятливі для країни" умови угоди, тому що в нього не було іншого вибору.

"На землі Путін перебуває в сильній позиції. Осаджена військовою перевагою сепаратистів та російських військ, українська армія більше не може собі дозволити стояти на самоті", - пише видання.

Не надто оптимістично щодо нових домовленостей з врегулювання конфлікту на сході України пише і німецька Süddeutsche Zeitung.

Як пише видання, угода в Мінську не створює миру, навіть оманливого, та сповнена "пасток".

"Насамперед не вирішено питання прикордонної лінії",  - пише німецька газета.

Окрім того, автоматизм виконання угоди абсолютно не гарантований, особливо щодо питання врегулювання статусу Донбасу.

"Російський президент є керівником процесу, він сам контролює рівень полум'я. Його стратегічна мета - контроль над Україною", - пише видання.

Як відомо, саміт у Мінську за участю лідерів "нормандської четвірки" тривав протягом 16 годин, в результаті були досягнуті домовленості про припинення вогню і відведення важкої техніки на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.