ЄС варто подумати про військову операцію на Донбасі - Єлісєєв

Середа, 18 лютого 2015, 17:29

Європейський союз має розглянути можливість створення військової місії на Донбасі, якщо мінські угоди не будуть виконуватися і бойові дії продовжаться.

Про це сказав представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв в ефірі ВВС Radio.

"Ми повинні використати всі наші зусилля і можливості, не тільки Україна, але і США з ЄС, щоб натиснути на Кремль для припинення бойових дій. Якщо це не допоможе, ми повинні говорити про план "Б". Можливо, для ЄС для настав час подумати про можливість військової операції на Донбасі", - сказав Єлісєєв.

За його словами, на прикладі Дебальцевого видно порушення з боку підтримуваних Росією сепаратистів підписаних мінських угод.

"Ми наполягаємо, що припинення вогню повинне проходити по всій лінії зіткнення, зафіксованій в домовленостях. Ми закликаємо міжнародну громадськість, Європейський союз посилити тиск на Кремль, щоб припинити бойові дії", - додав він.

Єлісєєв підкреслив, що атаками на Дебальцеве Росія ставить під питання виконання мінських угод, підписаних за підтримки європейських лідерів.

"Ми ще раз закликаємо лідерів Німеччини і Франції вплинути на Володимира Путіна, щоб він змусив терористів припинити вогонь", - сказав він.

Як повідомлялося, Федеріка Могеріні заявила, що у випадку, якщо бойові дії триватимуть і порушення мінських домовленостей продовжуватиметься, ЄС буде готовий до нових дій.

Водночас, Євросоюз ніколи не проводив спільних наземних військових операцій. Безпекова складова з'явилася у сфері відповідальності європейської спільноти лише нещодавна і наразі повноваження ЄС тут є досить обмеженими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.