В Британії скандал через екс-міністрів, які торгували власними зв'язками

Понеділок, 23 лютого 2015, 11:28

У Великій Британії розгорівся скандал через двох екс-міністрів закордонних справ та нинішніх депутатів Джека Стро та Малькольма Ріфкінда, які торгували своєю впливовістю та зв'язками з дипломатами.

Колишніх урядовців було викрито завдяки розслідуванню програми Dispatches телеканалу Channel 4, пише The Telegraph.

Зокрема, журналісти телеканалу видавали себе в розмові з екс-міністрами за представників неіснуючої китайської компанії та таємно записали розмови з політиками.

Під час такої бесіди Стро та Ріфкінд запропонували надати компанії свої послуги в "якості політиків" в обмін на 5 тис. фунтів на день.

Окрім того, як заявив Стро, в минулому він використовував свій вплив, щоб змінити окремі правила ЄС, діючи від імені компанії, яка платила йому за це 60 тис. фунтів на рік.

Водночас, за словами екс-міністра, він впливав на колишнього прем'єр-міністра України Миколу Азарова "за допомогою шарму та погроз" задля перегляду закону, який ускладнював бізнес його клієнтів - компанії ED&F Man, що володіє цукровим заводом в Україні.

Інший екс-урядовець, Малькольм Ріфкінд, який на даний момент курує роботу британських спецслужб від імені парламенту, заявив, що з огляду на свій статус зможе "організувати корисний доступ" до кожного посла Великої Британії в світі.

Як пише видання, після виходу передачі в ефір Лейбористська партія, одним з лідерів якої є Стро, заявила про його відсторонення від керівництва.

Особисто екс-міністри не вважають свої дії протизаконними.

"У будь-якій якості він завжди поводився відповідно до існуючих правил", - заявив речник Стро.

Ріфкінд зі свого боку зазначив, що вважав, що компанія потребує його допомоги як колишнього міністра, а не депутата.

"Я ніколи не здійснював і не здійснюватиму лобістську діяльність в якості депутата", - наголосив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: