У Держдумі РФ запропонували скасувати ембарго на імпорт продуктів

Четвер, 26 лютого 2015, 10:29

Законопроект, що передбачає скасування обмежень на імпорт продовольства з країн, які ввели санкції проти Росії, внесений на розгляд Держдуми РФ.

Документ розміщений в законодавчій базі нижньої палати парламенту

Авторами законопроекту є члени "Справедливої Росії" Валерій Зубов, Сергій Петров, Сергій Доронін і Михайло Сердюк, а також незалежний депутат Дмитро Гудков.

Як вважають автори ініціативи, заборона на постачання продуктів суперечить пункту 1 статті 34 Конституції РФ, згідно з якою кожен громадянин має право на вільне використання своїх здібностей і майна для підприємницької діяльності.

"Заборона на ввезення доброякісних, безпечних для здоров'я громадян продуктів привела до обмеження конституційного права російських підприємств на економічну діяльність, оскільки для багатьох підприємств не існує економічно розумної альтернативи тої сировини, на використанні якого побудовані їх технологічні цикли", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Таким чином, як вважають автори ініціативи, Конституція допускає обмеження прав і свобод тільки федеральним законом, тоді як обмеження на імпорт продовольства були введені на підставі нормативного правового акта.

У серпні 2014 року Росія оголосила про заборону на постачання м'ясної продукції, овочів і фруктів, морепродуктів та охолодженої риби, молока і молочних продуктів з країн Євросоюзу, Австралії, Канади, Норвегії та США. Це стало відповіддю на санкції проти РФ у зв'язку з ситуацією на сході України. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.