МЗС Норвегії: співпраця з РФ важлива, але санкції проти неї важливіші

Середа, 4 лютого 2015, 17:05

Норвегія зацікавлена у співпраці з Росією у Баренцовому морі у сферах туризму, екології, ядерної безпеки, однак порушення міжнародного права є неприпустимим, тому необхідно, щоб Європа продовжувала політику санкцій.

Про це сказав глава МЗС Норвегії Бьорге Бренде, повідомляє видання Е24.

За його словами, Норвегія сама значною мірою постраждала від санкцій.

"Найбільші виклики пов’язані з нафтовою і газовою сферами. Є також обмеження щодо експорту обладнання для роботи в Арктиці на значній глибині. Також під загрозою розвиток мінеральної галузі. Але ми не підемо на порушення хартії ООН і не підтримаємо порушення міжнародного права в Україні", - сказав він.

"Ми не можемо мовчки дивитися, як одна країна анексує частину іншої", - додав Бренде.

За його словами, уроки історії показують, що якщо не відповісти на поведінку Росії в Україні, наслідки можуть бути дуже важкими. Він зазначив, що у питанні реакції на поведінку Росії в Україні Норвегія знаходиться "на першій лінії оборони".

"Санкції – це правильне і доречне рішення. Вони мають ефект. Вони вказують Кремлю на його вчинки. Я думаю, що Путін має двічі подумати, перш ніж підігрівати конфлікт в Україні", - переконаний глава МЗС Норвегії.

Однак, на його думку, від санкцій більше постраждали звичайні росіяни. Водночас Норвегія, за словами міністра, від російських продовольчих контрсанкцій не постраждала і навіть збільшила експорт риби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.