НАТО готується до захисту від Росії, в 2,5 рази збільшить "сили реагування"

Четвер, 5 лютого 2015, 09:26

Північноатлантичний альянс збільшить чисельність спільних сил реагування з 13 до 30 тисяч та створить новий підрозділ швидкого реагування для захисту держав-членів альянсу.

Про це повідомив у спілкуванні з журналістами генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає з Брюсселю кореспондент "Європейської правди".

За його словами, таке рішення має бути ухвалене за підсумками міністерського засідання НАТО, яке відбудеться в четвер в штаб-квартирі альянсу.

"Я очікую, що міністри погодять декілька важливих пунктів, які посилять нашу безпеку. Зараз сили реагування НАТО складаються приблизно з 13 тисяч;  очікую їх збільшення до 30 тисяч", - повідомив він.

Так звані "сили реагування НАТО" (NATO Response Force) існують від 2002 року. Їхнє завдання - швидка реакція альянсу при загрозі безпеці країн-членів альянсу та в кризових ситуаціях.

"Також мають бути сформовані "передові сили" (spearhead forces) кількістю 5 тисяч (військовослужбовців), які будуть готові до направлення за потреби (в потрібну точку) протягом дуже короткого часу, декількох днів", - додав Столтенберг, повідомивши також про плани створення 6 командних пунктів альянсу.

Генсек НАТО підкреслив, що мотивом таких рішень є агресивні дії російської сторони, зокрема, в Україні. "Насилля в Україні посилюється і криза поглиблюється... Росія відповідальна за порушення міжнародного права, анексію Криму та дестабілізацію України", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.