НАТО не бачить військової загрози від Росії на даному етапі – Столтенберг

Четвер, 5 лютого 2015, 14:24

Північноатлантичний альянс стверджує, що наразі Росія не несе військової загрози його членам.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми занепокоєні тими викликами, що ми бачимо в питанні безпеки; викликами, які виходять від Росії. Ми бачили події в Молдові, в Україні і, звичайно, в Грузії", - визнав він.

Водночас генсек підкреслив, що військової загрози альянсу наразі немає.

"Немає конкретної загрози членам альянсу (з боку Росії) прямо зараз", - заявив він.

Як відомо, раніше Столтенберг оголосив про створення нових сил швидкого реагування НАТО, зазначивши, що одним з мотивів їх створення є дії російської влади. Однак на прес-конференції він підкреслив, що такі дії альянсу не означають визнання військової загрози з боку РФ.

"Причиною того, що ми підвищуємо присутність в східних членах альянсу, а також засновуємо сили швидкого реагування НАТО, є не лише реагування на дії Росії на сході від НАТО, де Росія намагається змінювати кордони силою. Наші дії також є відповіддю на те, що відбувається на півдні. Наші рішення пов’язані з подіями на обох напрямках", - пояснив він.

Як відомо, в деяких країнах НАТО – перш за все, в балтійських державах – вважають, що з боку РФ виходить пряма військова загроза. Однак для визнання цього факту на рівні НАТО потрібна згода всіх 28 членів альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.