НАТО не виділив Києву допомогу в сфері протезування та розмінування - посол

Четвер, 5 лютого 2015, 15:41

Північноатлантичний альянс досі не виділив Києву матеріальну допомогу за двома цільовими програмами, хоча рішення про її виділення було прийнято ще минулого року.

Про це "Європейській правді" повідомив посол України в НАТО Ігор Долгов.

"Ми досі не отримали наповнення трастового фонду, мета якого - створити в Україні можливості для протезування українських військовослужбовців. База для такої медичної допомоги у нас недостатня і НАТО обіцяв допомогти, але конкретних ресурсів в рамках цього фонду у нас поки немає", - заявив він.

Як повідомляла "Європейська правда", рішення про створення трастового фонду НАТО для лікування українських військових було прийнято на міністерській конференції альянсу на початку грудня.

Долгов, втім, нагадав, що окремі країни альянсу раніше надали допомогу в лікуванні військовослужбовців, постраждалих під час збройних сутичок у зоні АТО. "Близько 70 військовослужбовців лікувалися в госпіталях країн-членів НАТО", - зазначив він.

Другою проблемною сферою є розмінування в зоні АТО. "Ми так і не отримали допомогу, яку обіцяв альянс, в питанні розмінування в Луганській і Донецькій областях. На полях там - величезна кількість боєприпасів, які повинна ліквідувати держслужба з питань надзвичайних ситуацій.

Для цього її матеріально-технічну базу в цих регіонах потрібно поліпшити, і НАТО обіцяло допомогти нам з міношукачами і з іншим спеціальним обладнанням. Але поки цієї допомоги немає", - розповів посол.

У той же час за іншими чотирма трастовим фондам альянсу (у тому числі направленим на відновлення українських систем військового управління) країни НАТО вже виділили необхідні фінансові та матеріальні ресурси.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.