У МЗС пояснили ситуацію з паспортами у посольствах: встановлюють програмне забезпечення

Понеділок, 16 березня 2015, 12:51

Посольства та генеральні консульства України за кордоном продовжують видачу виготовлених закордонних паспортів громадянам України.

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС України.

"Посольства та консульські установи України за кордоном у штатному режимі здійснюють видачу виготовлених закордонних паспортів громадянам України. Цей процес не зупинявся", - йдеться у заяві.

У МЗС зазначили,що з метою забезпечення переходу на оформлення паспортів нового зразка, у тому числі біометричних, у дипломатичних установах з 16 по 20 березня заплановано встановлення нового програмного забезпечення та тестування відомчої інформаційної системи в цілому.

"З метою підготовки до налаштування оновленого програмного забезпечення закордонним дипломатичним установам доручено до 15 березня завершити опрацювання усіх клопотань про оформлення паспортів попереднього зразка, який було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2007 року №858 (втрачає чинність 31 березня 2015 року)", - йдеться у повідомленні.

Цей крок дозволить у період з 16 по 20 березня підготувати відомчу інформаційну систему до переходу на оформлення паспортних документів зразка 2014 року, у тому числі біометричних паспортів. Поставка до МЗС обладнання для збору біометричних даних очікується до середини квітня, після чого воно буде передаватися для налаштування до закордонних установ. Перші 8 комплектів буде отримано МЗС до 25 березня.

"Поряд з цим, сам процес встановлення нового програмного забезпечення не виключає можливості розгляду та прийняття рішень про оформлення паспортних документів у випадках, які потребують нагального вирішення, з подальшим внесенням персональних даних заявників до відомчої системи після встановлення оновленого програмного забезпечення, тобто після 20 березня", - зазначили в МЗС.

У заяві також йдеться, що налаштування оновленого програмного забезпечення жодним чином не вплине на строки оформлення паспортів, визначені законодавством України.

"Запровадження оформлення у ЗДУ біометричних проїзних документів відбувається у строки, визначені Планом заходів із запровадження документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, у які імплантовано безконтактний електронний носій, і створення національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства на 2014-2017 роки, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 №780", - зазначили в МЗС.

Пунктом 13 цього Плану встановлено, що запровадження паспортних документів з безконтактним електронним носієм, у тому числі у МЗС та ЗДУ, розпочинається у першому півріччі 2015 року.

Водночас, практична реалізація зазначеного завдання залежить від строків розробки Державною міграційною службою України програмного модуля, який забезпечить взаємодію (обробку та передачу персональних даних) відомчих систем МЗС та ДМС.

За інформацією ДМС, розробку модуля буде завершено до середини квітня.

Як повідомлялося, посольства та генеральні консульства України за кордоном призупинили прийняття заяв для оформлення закордонних паспортів.

Початок видачі біометричних паспортів, що був запланований на 5 січня, а розпочався 12 січня, супроводжується низкою технічних проблем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.