У Молдові біометричний паспорт можна виготовити за три години

Понеділок, 2 березня 2015, 15:51

У Молдові найбільш швидкий термін виготовлення біометричного паспорта для виїзду за кордон становить три години.

Про це йдеться у статті Європейської правди "Паспортний "сервіс" по-українськи: немає куди поспішати".

При цьому термінове виготовлення документу обійдеться заявнику втричі дорожче за виготовлення "біометрики" в звичайні терміни – 30 днів.

Як зазначається, таку послугу надають саме держструктури, а не посередники. При цьому у разі життєвої необхідності, наприклад, необхідно вивезти немовля на лікування за кордон, біометричний паспорт можуть виготовити безкоштовно.

"Для тих, хто поспішає, але не настільки, є інші варіанти – за 6 годин (у столиці), за 24 години (майже у всіх відділеннях країни),а також за 5, 10, 15 днів," - йдеться у матеріалі.

У статті зазначається, що в Україні термінове виготовлення біометрики забирає 7 робочих днів, тобто, як правило, 9–11 календарних.

"Швидкий" закордонний паспорт в Україні коштує в півтора рази дорожче за "звичайний", з 30-денним оформленням (775 грн проти 518 грн)", - йдеться у статті.

При цьому у Державній міграційній службі висловлюють сподівання, що невдовзі буде знята необхідність додаткових перевірок, які подовжують термін виготовлення паспорта.

"Ми сподіваємося, що Верховна рада незабаром ухвалить такий закон, і тоді з'явиться можливість скоротити час видачі паспорта за рахунок технічних процедур. Але наскільки він скоротиться, я поки не зможу сказати. Але точно не до таких коротких термінів, як у Молдові – у нас все ж країна більша", – поділився керівник прес-служби ДМС Сергій Гунько з "Європейською правдою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.