США: Росія має відкрити доступ в Крим для місії ОБСЄ

Четвер, 19 березня 2015, 19:07

Росія повинна надати міжнародним спостерігачам - в тому числі спостерігачам від ОБСЄ - можливість поїхати в Крим для забезпечення точної інформації про ситуацію в регіоні.

Про це йдеться у заяві представника США в ОБСЄ Деніеля Баєра, текст якої є в роспорядженні "Європейської правди".

"Протягом минулого року ми стали свідками жахливої неповаги до прав людини в Криму. Російська окупаційна влада намагалася змусити прийняти російське громадянство громадян України, які проживають в Криму. Російська окупаційна влада застосувала репресивні російські закони, що обмежують свободу мирних зібрань, асоціацій, релігії кримчан, які виступають проти окупації", - йдеться у заяві.

Зазначається, що у деяких випадках росіяни навіть використовували ці закони заднім числом, щоб покарати дії, вжиті до так званого "референдуму".

"Це особливо стосувалося членів кримськотатарської громади, коли ув’язнювали або робили вигнанцями лідерів кримських татар", - йдеться в заяві.

Баєр зазначив, що російська влада ховаються за "зовнішнім лоском правового процесу", викрадаючи кримчан, які є громадянами України, таких як Олег Сенцов.

"Російська окупаційна влада затримувала, допитувала, і викрадали місцевих жителів, внесла незалежні засоби масової інформації півострова... Ці звірства є неприйнятними, і ми закликаємо Росію припинити подальші зловживання", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.