Миротворча місія ЄС не потребує мандату ООН – Єлісєєв

Субота, 21 березня 2015, 17:05

Направлення Євросоюзом миротворчого контингенту на Донбас не потребує попереднього узгодження мандату такої місії з Радою безпеки ООН.

Про це заявив представник України в Євросоюзі Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю агенції Укрінформ, яке оприлюднене у суботу 21 березня.

"Резолюція РБ ООН є дуже бажаним та оптимальним, але не обов'язковим правовим інструментом для започаткування миротворчої місії під егідою ЄС", - переконаний український дипломат.

"Відповідне рішення може бути прийняте Радою ЄС консенсусним рішенням на основі прохання України", - стверджує посол.

За словам Єлісєєва, Україна підтримує ідею, аби майбутня операція ЄС отримала мандат Ради Безпеки ООН, але свідома того, що Росія, яка має статус постійного члена РБ ООН, гарантовано ветує дане рішення.

"На щастя, в Євросоюзі Росія не має права вето", - додав він.

Костянтин Єлісєєв також зазначив, що створення такої миротворчої місії не означатиме конфлікту з ОБСЄ, яка вже має спостережну місію на Донбасі.

"Місії ОБСЄ та ЄС мали б доповнювати одна одну, підвищувати ефективність... Водночас, суть і зміст їхніх мандатів будуть абсолютно різними.

У той час, як завданням СММ ОБСЄ є моніторинг ситуації у зоні конфлікту та верифікація імплементації Мінських угод, місія ЄС мала б концентруватися на створенні безпечних і стабільних умов для мирного процесу на основі згаданих (мінських) домовленостей", - пояснив представник України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: