Посол США в Польщі вибачився за слова глави ФБР про Голокост

Понеділок, 20 квітня 2015, 10:36

Посол США у Варшаві Стівен Малл під час свого вимушеного візиту в МЗС Польщі приніс вибачення за слова директора ФБР Джеймса Комі про причетність поляків до Голокосту.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Я з усією ясністю заявив, що точка зору, ніби Польща була якось відповідальна за Голокост, не збігається з позицією Сполучених Штатів", - сказав Малл.

Посол додав, що вся відповідальність за масове знищення євреїв у роки Другої світової війни лежить "виключно на нацистській Німеччині". Малл пояснив, що тепер йому належить багато попрацювати, щоб залагодити наслідки скандалу.

В статті, опублікованій в газеті Washington Post, Комі припустив, що до злочинів проти євреїв, які вчинили у роки нацизму, були причетні деякі поляки.

"Вбивці та їхні спільники в Німеччині, Польщі та Угорщини і в багатьох інших країнах не вважали в глибині душі, що чинять злочини. Вони переконали себе в тому, що роблять правильну справу, необхідну справу", - написав Комі.

Ці слова директора ФБР викликали шквал протестів у Польщі. Президент Броніслав Коморовський заявив, виступаючи на телебаченні, що подібні висловлювання є образою тисяч поляків, які допомагали євреям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: