ЗМІ: в ЄС сподіваються, що «вільне небо» з Україною запрацює з 2016 року

Вівторок, 21 квітня 2015, 13:05

Велика Британія та Іспанія продовжують блокувати процес підписання угоди про спільний авіапростір між Україною та ЄС, однак в Єврокомісії сподіваються до кінця року розблокувати це питання, щоб угода запрацювала з 1 січня 2016 року.

Про це пише польське видання Rzeczpospolita з посиланням на власні джерела у Брюсселі.

"Іспанія та Велика Британія блокують цей договір", - сказав інформований дипломат.

Однак в Єврокомісії хочуть до кінця року врегулювати це питання, щоб уже з початку наступного року угода запрацювала. Зокрема, в ЄК хочуть зробити це з допомогою додатку з переліком аеропортів, до яких Україна отримає доступ.

Видання зазначає, що наразі сполучення з аеропортом Гібралтару в рамках ЄС є фактично нелегальним, оскільки Іспанія не визнає суверенітету Великої Британії над цією територією.

Однак угоди про відкрите небо вже підписані з іншими країнами-сусідами навіть в таких умовах: з Марокко, Йорданією, Ізраїлем, Грузією і Молдовою.

Співрозмовники видання визнають, що в питанні України дійсно є затримка, однак висловлюють сподівання, що на останньому етапі підписання угоди обидві країни підуть на поступки задля вищої мети – подібно до того, як вони робили у випадку інших країн.

Водночас, голова державіаслужби Денис Антонюк в коментарі "Українській правді" сказав, що вперше чує про підготовку якогось "додаткового пакету".

"Вперше про таке чую", - сказав він, запевнивши, що якби подібні переговори вело, наприклад, міністерство, то Державіа все одно повідомили б.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.