ООН може повторити долю Ліги націй, яка не зупинила світову війну - Сергеєв

Середа, 8 квітня 2015, 17:05

Застосувавши право вето в ООН, можна заблокувати вирішення будь-якого конфлікту, тому або організація змінить процедури і вийде з кризи достойно, або ризикує повторити долю Ліги націй, яка не змогла запобігти світовій війні.

Про це сказав представник України в ООН Юрій Сергеєв в інтерв’ю "Українській правді" та "Європейській правді".

За його словами, наразі наявна криза в ООН, як по відношенню до України, так і стосовно Сирії, де рішення також заблоковане.

Стосовно України, за словами Сергеєва, драматизм ситуації у тому, що  для того, щоб визнати Росію стороною конфлікту, теж потрібно голосування, і Росія застосовує право вето.

"З цієї кризи ООН або вийде достойно, якщо зможе внести доповнення до статуту і до процедур, або ж організацію чекає доля Ліги націй. Нагадаю, ця організація була покликана забезпечити мир і стабільність. Але Ліга націй не змогла зупинити Другу світову війну тими механізмами, які в неї були", - сказав Сергеєв.

"Врешті-решт, колективна самооборона проти фашизму призвела до перемоги у війні, і тоді переможці вирішили створити "нову Лігу націй" під назвою ООН", - пояснив він.

Він також нагадав ситуацію зі спробою визнання Радянського Союзу агресором у війні в Афганістані.

"Ця тема була внесена в Раду безпеки, Радянський Союз наклав вето на неї, і нічого не вдалося зробити", - сказав представник України в ООН.

Як відомо, Ліга націй була першою міждержавною організацією, створеною у 1919-20 роках з метою розвитку співробітництва, досягнення миру і безпеки між народами. Однак істотна кількість енергії і часу Ліга націй направила на роззброєння, на що у держав-членів були часто відмінні погляди, і не змогла запобігти Другій світовій війні. Організація була розпущена в 1946 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: