Звіт Єврокомісії про безвізовий режим є позитивним - експерт

Вівторок, 12 травня 2015, 13:19

Звіт Єврокомісії щодо виконання Україною Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) містить низку позитивних моментів, зокрема, через появу часових рамок щодо виконання нашою країною ПДВЛ.

Про це сказав експерт організації "Європа без бар’єрів" Олександр Сушко, йдеться в статті "2016 рік без віз стає реальністю: детально про звіт Еврокомісії".

"Так, це позитивний звіт. Будь-який незалежний український експерт написав би про наш прогрес значно критичніше", - сказав Сушко.

За його словами, поява часових рамок несе для України і перевагу (адже за звичним розкладом наступний звіт мав би бути на півроку пізніше), і водночас серйозний виклик.

"Якщо раніше дедлайни – строки виконання ПДВЛ – ставила собі публічно українська сторона, то тепер ЄС вперше зафіксував часовий дедлайн. І буде неймовірно соромно, якщо Україна, яка його вимагала, не вкладеться в строк. А зробити треба чимало, бо оцінювальні місії ЄС будуть у нас вже в жовтні і виконання має бути вже тоді", – наголосив Сушко.

Єврокомісія у своєму звіті заявила, що зробить все від неї залежне, щоби підтримати Україну у виконанні рекомендацій, і прозвітує про прогрес до кінця 2015 року

Нагадаємо, що саме цього – дати, коли ЄС очікує на повне виконання ПДВЛ, – добиваються українські дипломати на Ризькому саміті.

На саміті Україна-ЄС президент Петро Порошенко заявив, що не сподівається на скасування безвізового режиму з ЄС до кінця року, а лише на завершення виконання Плану дій з візової лібералізації.

Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "Європейській правді" заявив, що безвізовий режим з ЄС має запрацювати з початку наступного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.