Рішення саміту в Ризі найслабше за 6 років, враховують думку Москви - ЗМІ ЄС

Середа, 13 травня 2015, 16:02

Тональність підсумкової декларації саміту в Ризі буде чи не найнижчою за час існування Східного партнерства.

Проект документа бачили журналісти брюссельського видання Euobserver.

"Вони (ЄС. – Ред.) хочуть, щоб ми були ближчими до ЄС. Ми хочемо зробити це на повноприводному BMW. А вони кажуть, що ми маємо зробити це на старих "Жигулях" російського виробництва, щоб не дратувати Кремль", - цитує видання українського дипломата.

За його словами, ЄС не вистачає бачення майбутнього Східного партнерства.

Проект декларації саміту в Ризі, як зазначає видання, виявився "навіть слабкішим, ніж той, що був прийнятий у Празі" (перший саміт Східного партнерства у 2009 році. – Ред.).

Зокрема, прохання Києва включити до декларації пункт про "визнання європейських перспектив східних партнерів" ймовірніше за все лишиться без відповіді.

"Цей пункт (про розширення. – Ред.) є каменем спотикання для більшості держав-членів", - сказав виданню європейський дипломат.

Інше джерело стверджує, що основним опонентом формулювань щодо розширення є Німеччина.

"Всі ключі знаходяться в Берліні. Саме тому Ринкевичс (глава МЗС Латвії. – Ред.) наступного тижня полетить туди, щоб дійти до спільних формулювань. Однак досі Німеччина стояла на позиції, що не співпадає з європейськими прагненнями країн Східного партнерства", - сказав співрозмовник.

Видання з посиланням на українських дипломатів зазначає, що апетити ЄС щодо розширення слабшають і через внутрішню втому, і частково "через російські заперечення".

В декларації Ризького саміту буде наголошено на важливості тристоронніх консультацій ЄС-Україна-Росія щодо ЗВТ, хоча ні для кого не секрет, що "намір Москви – послабити і відкласти торговельні заходи". Саме Німеччина змушує Київ до такого формату консультацій – в ім’я мирного процесу.

Крім того, документ певною мірою пом'якшить риторику щодо Росії, зокрема, в ньому йдеться про засудження "незаконної анексії Криму", однак нічого не сказано про російські війська на сході України, хоча раніше в ЄС вживали подібні формулювання.

Як повідомлялося, напередодні посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв повідомив журналістам, що Ризький саміт "Східного партнерства" може стати провалом для Києва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.