США створюють безпілотники, здатні воювати без участі людей

Фото
Четвер, 18 червня 2015, 12:55

Пентагон активно розробляє технології, завдяки яким бойові дрони зможуть знищувати цілі без будь-якого управління з боку людини.

Про це пише видання Business Insider.

Таким чином, оборонне відомство США прагне мінімізувати безпосередню участь військових у майбутніх збройних конфліктах і збільшити точність дронов.

Прихильники створення автономних бойових безпілотників упевнені, що така технологія дозволить уникнути нераціональних та емоційних рішень, які іноді призводять до звірств на полі бою.

Бойовий дрон MQ-9 Reaper, оснащений ракетами з лазерним наведенням, США використовують у Афганістані

Вони відзначають, що технологія може врятувати життя багатьох солдатів, так як здатна приймати швидкі рішення і швидше реагувати на мінливі умови бойової обстановки.

Критики програми вважають, що прийняття таких рішень без участі людей веде до порушення прав людини і міжнародного законодавства в галузі військових дій. Вони наполягають на забороні на розвиток, розгортання і використання такої зброї.

Проти розробок Пентагону виступають багато правозахисних організацій, Червоний Хрест і більше 20 нобелівських лауреатів. Критики відзначають, що саме людський елемент є невід'ємною частиною для нагляду за літальними машинами.

ВМС США, тим часом, працює над програмою X-47B – це автономний безпілотник створений за системою винищувачів-невидимок Stealth.

В кінці квітня дрон X-47B вперше самостійно зістикувався з повітряним танкером і здійснив дозаправку.Три роки тому X-47B став першим безпілотником, який злітав і сідав на авіаносець.

Безпілотник X-47B 

У США розробляються два проекти автономності бойових дронів. Проект CODE включає в себе розробку програмного забезпечення, яке дозволить безпілотникам взаємодіяти між собою, захищати один одного і направляти інші дрони.

"Так само, як вовки полюють зграєю, кілька безпілотників будуть взаємодіяти, щоб знайти, ідентифікувати і вразити цілі всього під командуванням однієї людини", - сказав глава проекту Жан-Шарль Лэдэ.

Другий проект під назвою FLA спеціалізується на розробці навігаційного програмного забезпечення для малих безпілотних літальних апаратів, що працюють у незнайомих міських районах або на місцевості зі складним рельєфом.

Як повідомлялося, перший з п'яти безпілотних літальних апаратів НАТО Global Hawk Block 40 створений в США і найближчим часом відправиться до Європи для участі у Програмі наземного спостереження (Alliance Ground Surveillance, AGS).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.