Україна ініціювала тютюновий спір з Австралією заради транснаціональних корпорацій – експерт

Середа, 3 червня 2015, 09:43

Скарга, яку подала Україна на Австралію до Світової організації торгівлі (СОТ) щодо порушення міжнародних норм при випуску сигарет, була пролобійована транснаціональними тютюновими компаніями.

Про це заявив провідний американський юрист у сфері міжнародної торгівлі Гері Горлік в інтерв’ю "Європейській правді".

"В Женеві це ні для кого не секрет. Ми ж бачимо, як юристи однієї з тютюнових компаній спілкувалися з представниками української делегації. Ще хочу сказати, що це все ж не є порушенням. Будь-який член СОТ може так вчинити, якщо вважає це корисним для своїх виробників", - сказав Горлік.

За його словами, всіх здивувало, що ця заявка була подана Україною, яка не є великим імпортером тютюнової продукції.

"Це унікальний приклад, коли країна лобіює в СОТ інтереси компаній інших країн. Швидше за все, це пов'язано з тим, що тютюнові компанії не змогли пролобіювати таку заявку в таких країнах", - сказав він

Горлік додав, що з точки зору права – це цікавий прецедент, оскільки всі найбільші виробники тютюну зареєстровані або в США, або у Великій Британії, або в Японії.

"Жодна з цих країн проти австралійського закону не виступила. Натомість ми побачили, як тютюнові компанії, які не змогли пролобіювати таку заявку в своїх країнах, виступають через третю країну. Тому я називаю цю заявку України дуже цікавою", - сказав він.

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна відкличе з СОТ скаргу на австралійський тютюновий закон.

Суть спору - це закон, який набув чинності в Австралії з грудня 2012 року, згідно з яким всі сигарети повинні продаватися в однакових пачках темно-коричневого кольору.

В тому ж 2012 році Україна оскаржила в СОТ цей австралійський закон. Тоді цей крок пояснювали збитками українських компаній, що експортують цигарки до Австралії. Проте насправді за цією статтею український експорт до цієї країни був нульовим.

У зв'язку з цим експерти неодноразово висловлювали думку, що подання цієї скарги до СОТ зовсім не спрямоване на захист українських інтересів, а було пролобійоване транснаціональними тютюновими компаніями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.