Грибаускайте: потрібно об'єднатись заради захисту від агресивного сусіда

Четвер, 4 червня 2015, 12:45

Литва має об’єднатись задля захисту як від внутрішніх загроз, так і від агрессивного сусіда.

Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте під час свого щорічного звернення до депутатів Сейму, повідомляє Delfi.

"Ми згуртувалися і піднялися, щоб виконати головний обов'язок – захищати Батьківщину. Не тільки від агресивного зовнішнього сусідства, але й від того, що руйнує нашу Литву зсередини", - сказала Грибаускайте.

Президент також попередила, що "світ навколо нас не мирний".

"Вторгнення Росії в Україну, організація "Ісламська держава" і тероризм, що набуває нових форм, нестабільність в Африці, низка зон збройних конфліктів – така геополітична реальність", - сказала вона.

За її словами, наразі одним з основних завдань Литви є збільшення обороноздатності, і в цьому контексті вона привітала домовленість, досягнуту різними політичними силами, про збільшення витрат на оборону до 2% від ВВП до 2020 року.

Крім того, Грибаускайте наголосила на потребі боротися з російською пропагандою.

"Постійний член Ради безпеки ООН, Росія сама стала агресором, своїми діями в Україні вона підриває систему міжнародної безпеки. Це феномен у світовій історії", - сказала вона.

За словами президента, "пряма і чітка позиція Литви щодо військових загроз, енергетичного та економічного шантажу, інформаційної війни почута в Євросоюзі, НАТО і ООН".

За словами Далі Грибаускайте, від того, чи будуть безпечними Грузія, Молдова та Україна, залежить, чи буде створено кільце безпеки навколо Литви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: