Угода з Іраном може відкрити шлях до співробітництва з ЄС - Туск

Вівторок, 14 липня 2015, 13:27

Угода, підписана між Іраном та шістьма країнами посередниками, щодо іранської ядерної програми, може стати поворотним моментом у відносинах між Іраном і міжнародним співтовариством.

Про це йдеться у заяві президента Європейської ради Дональд Туск.

"Угода, досягнута сьогодні у Відні - це прорив, який покладе кінець 13-річному ядерному протистоянню. У разі повної імплементації, угода може стати поворотним моментом у відносинах між Іраном і міжнародним співтовариством, прокладаючи шлях до розвитку нових напрямів співробітництва між ЄС та Іраном. Геополітично, у неї є потенціал змінити правила гри", - сказав Туск.

"Всі учасники, які доклали стільки зусиль для досягнення цієї угоди, заслуговують на наші вітання, зокрема верховний представник ЄС Федеріка Могеріні, чиє невпинне сприяння переговорам між трьома партнерами ЄС, США, Росією та Китаєм свідчить про конструктивну роль, яку Європейський Союз відіграє в міжнародних справах", - йдеться у повідомленні.

"Текст угоди є точним; тепер ми повинні об'єднати зусилля, щоб довести її до кінця, з урахуванням регіональної чутливості", - відзначив Туск.

Як повідомлялося, Шість країн посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.