Угода з Іраном завершить кризу, яка триває вже понад 10 років - Могеріні

Вівторок, 14 липня 2015, 14:18

Угода щодо ядерної програми Ірану має покласти край кризі, яка триває вже понад 10 років і демонструє загальну прихильність до миру.

Про це сказала верховний представник із питань зовнішньої політики та політики безпеки ЄС Федеріка Могеріні на спільній прес-конференції з главою МЗС Ірану Джавадом Заріфом.

"Сьогодні - історичний день. Ми досягли угоди з іранської ядерної проблеми. Ми зробили те, на що світ сподівався: продемонстрували загальну прихильність до миру і взялися за руки для того, щоб зробити наш світ безпечнішим. Цей день увійде в історію також тому, що ми самі створюємо умови для зміцнення довіри і відкриваємо нову сторінку в наших відносинах", - сказала Могеріні.

За словами Могеріні, сторони узгодили остаточний текст спільного комплексного плану дій (JCPOA), який буде гарантувати, що ядерна програма Ірану буде винятково мирною.

"Повна реалізація спільного комплексного плану дій буде позитивно сприяти регіональному і міжнародному миру і безпеці. Іран знову підтверджує, що ні за яких обставин ніколи не буде розробляти або набувати ядерну зброю", - сказала вона.

Спільний комплексний план дій включає іранський довгостроковий план з узгодженими обмеженнями щодо ядерної програми, і сприятиме повному скасування всіх санкцій Ради безпеки ООН, а також багатосторонніх та національних санкцій, включаючи кроки щодо доступу в галузі торгівлі, технологій, фінансів та енергії.

План дій складається з основного тексту і п'яти технічних додатків - щодо ядерної програми, санкцій, цивільного ядерного співробітництва в енергетичній сфері, спільної комісії та реалізації угоди.

"Ці документи є докладними і конкретними: це важливо, тому що всі сторони хотіли ясності, з тим щоб забезпечити повне і ефективне впровадження договору", - сказала Могеріні.

"Угода відкриває нові можливості та шляхи просування вперед, щоб покласти край кризі, яка триває вже понад 10 років. Ми закликаємо світову спільноту підтримати виконання цих історичних зусиль", - додала вона.

Як повідомлялося, шість країн посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.