Бізнес-асоціації просять скасувати додатковий імпортний збір

П'ятниця, 17 липня 2015, 11:13

Провідні бізнес-асоціації України у своєму відкритому листі до керівництва країни просять достроково скасувати введений з кінця лютого додатковий імпортний збір у розмірі 5­–10%.

Про це йдеться в їхньому листі на ім'я президента, прем'єр-міністра, голови Верховної ради та керівників парламентських фракцій. Лист підписали керівники Європейської бізнес асоціації, Американської торговельної палати, а також найбільших галузевих об'єднань.

Нагадаємо, додатковий збір був введений з 26 лютого і становить 5% для непродовольчих товарів і 10% – для продуктів харчування. Введення збору було викликано загрозливою ситуацією з платіжним балансом. Низка країн, в першу чергу – РФ, намагалися оскаржити правомірність введення цього збору за допомогою механізмів СОТ, проте марно.

Тим не менше, згідно з домовленостями з ЄС, цей збір повинен припинити дію до кінця поточного року.

Українські бізнес-асоціації, закликають скасувати його негайно, оскільки він несе загрозу національній економіці.

Автори листа посилаються на розрахунки, проведені Інститутом економічних досліджень і політичних консультацій, а також НДІ інформатизації та моделювання економіки.

Згідно з ними, у зв'язку з використанням імпортних складових, дія збору підвищує собівартість української продукції на 3-5%, а в окремих галузях – на 7%.

Це різко знижує конкурентоспроможність української продукції на зовнішніх ринках і негативно впливає на експорт. Згідно з розрахунками, збереження дії збору до кінця року призведе до прискорення інфляції на 9,4%, а також до зростання експортних цін на 7,4%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.