Марков в’їхав до Італії за українським диппаспортом: деталі затримання політика

Доповнено
Четвер, 13 серпня 2015, 11:59

Колишній народний депутат Ігор Марков, затриманий в Італії в середу, перетнув кордон без візи та з анульованим українським диппаспортом, хоча й знав, що перебуває в міжнародному розшуку.

Про це "Європейській правді" повідомило джерело, що повідомлене про деталі затримання проросійського політика.

"Йдеться про український дипломатичний паспорт, який він не здав (після позбавлення депутатських повноважень), хоча цей паспорт анульований українською стороною", - зазначив співрозмовник.

Як відомо, український дипломатичний паспорт дозволяє в’їзд до країн Шенгену без віз. Мабуть, саме через це Марков вирішив скористатися українським документом, а не російським паспортом, який мав з собою.

Про те, що Марков перетнув кордон за диппаспортом, повідомляє також італійське видання Repubblica, щоправда, італійські журналісти заплуталися у формулюваннях та написали, що екс-депутат використовував документ, виданий так званим "Комітетом порятунку України".

Між тим диппаспорт хоч і був анульований, але дозволив політику в’їхати на територію Італії.

Як пише видання SanRemoNews, він прибув до міланського аеропорту Мальпенса у вівторок зранку. Поліція відразу визначила, що він перебуває у розшуку Інтерполу, після консультацій з Міністерством внутрішніх справ Італії вирішила не затримувати його, виходячи з правил дипломатичного імунітету, але розпочала стеження. Варто зазначити, що повідомлення про оголошення Маркова в міжнародний розшук було публічним - тобто політик, прямуючи до Італії, знав, що перебуває в стоп-лісті Інтерполу.

За даними італійських правоохоронних органів, екс-депутат у вівторок ввечері перетнув італійсько-французький кордон в місті Вентімілья та відвідав місто Монте-Карло у князівстві Монако, де повечеряв у дорогому ресторані з кількома людьми. ЗМІ повідомляють також, що проводив переговори з проросійськими політиками Італії.

В середу поліція з’ясувала, що диппаспорт політика недійсний, і того ж дня затримала його. Затримання відбулося в престижному готелі "Париж" в італійському місті Сан-Ремо  (Українська правда наводить низку фото даного готелю). Разом з Марковим перебували два російських бізнесмена, імена яких не називаються.

Цікаво, що в готелі він зареєструвався вже не за українським, а за російським паспортом.

Видання "Il Secolo XIX" припускає, що Інтерпол слідкував за рухом Маркова через його мобільний телефон. І коли сигнал з телефону показав, що Марков повернувся з Монте-Карло до Сан-Ремо, він був затриманий.

Наразі Марков перебуває у в'язниці у курортному містечку Арма-ді-Таджа, що в 5 км від Сан-Ремо.

За даними "La Repubblica", він відмовився від італійського адвоката і звернувся за допомогою в російське посольство.

У п'ятницю Апеляційний суд Генуї розгляне справу Маркова та має вирішити питання про його арешт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: