Глава МЗС Польщі: умов для нашого входження у нормандський формат немає

Середа, 26 серпня 2015, 13:13

Вхід Польщі до мирних переговорів по Донбасу неможливий, бо "тут вплив мають сильніші".

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина, повідомляє TVP.info.

"Скажемо просто. Наш вхід до цього формату чи створення нового міг статися, якби на це погодилися всі сторони. Відомо, що так не буде, неможливо, щоб ми взяли участь у цих розмовах", - сказав він.

В той же час Схетина визнав, що слова президента України Петра Порошенка про неможливість заміни нормандського формату були для нього "не найприємнішими". На його думку, зараз важливо почекати і подивитися, як розвиватиметься діяльність нормандського формату.

"Була заява президента Дуди і була дуже чітка відповідь Петра Порошенка, що нормандський формат є достатнім і нема потреби його розширення" - нагадав міністр.

При цьому раніше він сам за включення Польщі до мирних переговорів, однак визнав, що "тоді ситуація була зовсім іншою". Мінськ-2, на його думку, дозволив утримати насильство.

Як зазначив міністр, наразі найкраще підготувати спільний сценарій того, як має виглядати черговий етап допомоги Україні.

"Зробимо це спільними зусиллями, будемо терпляче і послідовно його запроваджувати", - сказав Схетина.

Раніше міністр критикував заяви президент Анджея Дуди про необхідність зміни формату переговорів по Україні і радив йому "зважувати слова", коли зачіпає цю тему.

Слід зазначити, що наприкінці жовтня в Польщі відбудуться парламентські вибори. на яких Схетина представляє нині правлячу "Громадянську платформу". Новий президент Польщі був висуванцем опозиційної партії "Право і справедливість", яка виступає з різкою критикою "Громадянської платформи."

Нагадаємо, як повідомлялося, в адміністрації президента України напередодні заявили, що не виключають можливості розширення складу переговірників у "нормандському форматі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.