Європарламент ухвалив резолюцію щодо звільнення українських політв’язнів у Росії

Четвер, 10 вересня 2015, 14:03

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію щодо Росії та справ естонського офіцера Естона Кохвера і українських громадян Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

За резолюцію проголосували 378 голосами, проти - 111, утрималися - 138, повідомляє сайт Європарламенту.

"Депутати Європарламенту закликають РФ звільнити Естона Кохвера, Олег Сенцова і Олександра Кольченка і гарантувати їх безпечне повернення до Естонії та України відповідно. Вони також вимагають звільнення всіх незаконно затриманих українських громадян, у тому числі Надії Савченко, відповідно до узгодженого пакету заходів із реалізації мінських угод", - йдеться у повідомленні.

Парламент "рішуче засуджує кричуще порушення територіальної цілісності України та Естонії шляхом незаконного викрадення громадян обох країн для того, щоб потім пред'явити їм звинувачення в російському суді".

Євродепутати підкреслюють, що російські суди не компетентні судити діяння, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії.

Депутати Європарламенту закликають президента Європейської ради та верховного представника ЄС у закордонних справах і політиці безпеки "розробити всеосяжну політичну стратегію, яка дозволила б ЄС перехопити ініціативу і вести більш чітку політику щодо Росії".

Вони просять Раду ЄС про "створення єдиного списку чиновників, відповідальних за викрадення, незаконне затримання та засудження Кохвера, Савченко, Сенцова і Кольченка, і впровадити в масштабах ЄС заборону на видачу віз цим чиновникам і заморозити їхні фінансові активи, які вони або їхні найближчі родичі можуть мати в ЄС".

Як повідомлялося, президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що український режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко, льотчиця Надія Савченко та естонський офіцер Естон Кохвер, які незаконно утримуються в РФ, є символами цинізму російської політики.

Раніше Клімкін заявляв про необхідність створення санкційного списку тих росіян, хто причетний до незаконного утримання українців у РФ, у тому числі Олега Сенцова і Надії Савченко.

Нагадаємо, 25 серпня українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за організацію терактів в Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: