У Фінляндії по всій країні відбувається масштабний страйк

П'ятниця, 18 вересня 2015, 09:43

У Фінляндії по всій країні в п'ятницю проходить масштабний страйк проти запланованого урядом зміни умов праці і скорочення доходів працівників.

Про це повідомляє Yle.

Масштабна акція протесту почалася вже в три години ночі, коли Профспілка автомобілістів і працівників транспорту першим зупинив автобусне рух на добу по всій країні.

Після автобусів зупинився рух поїздів. Залізничне сполучення перервано на 12 годин: з шостої ранку до шостої вечора.

У Гельсінкі до акції протесту транспортників приєдналися також водії трамваїв і машиністи метро. Очікується, що рух нормалізується тільки завтра вранці.

Авіаперевізник Finnair заявляє, що протести відіб'ються на планах тисяч пасажирів. Авіакомпанія оголосила про скасування 16 внутрішніх рейсів. Протягом усього тижня можливі зміни в розкладі та затримки польотів.

Профспілка працівників сфери послуг закликав своїх членів вийти на вулиці і висловити таким чином протест. Це позначиться на роботі магазинів, які будуть частково закриті в період з 11.00 до 13.00.

За оцінками профспілки працівників сфери освіти, всі школи і практично всі дитячі садки будуть сьогодні відкриті. Вийдуть на роботу також поліцейські, водії таксі, працівники охорони здоров'я та журналісти.

Страйк було оголошено після того, як учасники ринку праці не змогли домовитися про колективний договір, і уряд оголосив про намір ввести в дію пакет жорстких заходів по виходу з економічного спаду.

Уряд в тому числі висловився за зміну умов праці, скорочення надбавок, зменшення оплачуваних по бюлетеню днів тощо.

У минулу середу прем'єр-міністр Фінляндії Юха Сіпіля виступив з телевізійним зверненням і звернувся до учасників ринку праці з проханням внести альтернативні пропозиції до урядового пакету заходів.

Зокрема, він сказав, що запропоновані урядом заходи можна було б замінити, наприклад, 20-хвилинним збільшенням щоденного робочого часу або скасуванням відпускних.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.