США ввели нові санкції проти Росії через Крим та Північну Корею

Середа, 2 вересня 2015, 08:20

США ввели санкції проти кількох російських компаній у зв’язку з порушеннями ними договору щодо непоширення стосовно Ірану, Північної Кореї і Сирії. Крім того, уточнені санкції проти РФ через агресію в Україні.

Про це повідомляє американський урядовий вісник Federal Register.

Крім російських компаній, до списку потрапили компанії з Китаю, Ірану, КНДР, Сирії, Судану, Туреччини і ОАЕ.

Договір про непоширення передбачає санкції щодо іноземних компаній за торгівлю і обмін товарами, послугами чи технологіями, що входять до контрольного списку.

У новий санкційний список з російських компаній потрапили: "Рособоронекспорт", літакобудівна корпорація "МіГ", тульське "Конструкторське бюро приладобудування", компанія "Катод", корпорація "НВО машинобудування", а також будь-які їхні дочірні підприємства.

Міністерствам і відомствам США заборонено укладати будь-які контракти з компаніями з оприлюдненого списку і надавати їм будь-яку матеріальну підтримку.

Забороняється також продавати цим компаніям товари військового призначення з відповідного списку уряду США. Раніше укладені угоди на продаж товарів і послуг розриваються. Надалі забороняється видача ліцензій на подібні угоди.

Винятки можуть робитися тільки з особистої санкції держсекретаря США. Заходи вводяться на два роки, якщо термін не буде змінено рішенням держсекретаря.

Також мінторг США вніс нові компанії Росії та інших країн в санкційний список у зв'язку з агресію РФ проти України. Згідно з повідомленням, яке має бути опубліковано в середу в урядовому виданні Federal Register, в "чорний список" додаються в цілому 29 компаній, повідомляє ТАСС.

"Бюро промисловості та безпеки (мінторгу США) робить цей крок для забезпечення ефективності існуючих санкцій проти Російської Федерації" через події на сході України. Компанії з переліку вносяться до санкційного списку і належать до Росії і Криму, а також Великої Британії, Кіпру, Румунії, України, Фінляндії і Швейцарії.

Всі названі компанії вже знаходяться під санкціями на підставі відповідного рішення міністерства фінансів США.

При цьому йдеться про уточнення чинних санкцій задля забезпечення ефективності санкційного режиму. До нового переліку потрапили родичі та ділові партнери російських олігархів Геннадія Тимченко і Бориса Ротенберга, Іжевський механічний завод, концерн "Іжмаш", кілька торгових портів у Криму, а також дочірні структури Внешэкономбанка і "Роснефти".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.