Право вето в Радбезі ООН потрібно обмежити - Грибаускайте

Середа, 30 вересня 2015, 14:40

Право вето членів Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй повинно бути обмежене при вирішенні низки міжнародних питань.

Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте на на 70-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, передає Delfi.lt.

За її словами, ця міжнародна організація не відповідає реаліям XXI століття, де на додаток до традиційних форм збройних конфліктів існує міжнародний тероризм, інформаційні та пропагандистські атаки.

"Для того, щоб зберегти довіру до Ради, найменше, що вона може зробити, - це скасувати право вето у випадках геноциду, жорстоких злочинів, злочинів проти людяності та воєнних злочинів", - сказала  Грибаускайте.

Як наголосила президент Литви, бездіяльність ООН дозволила Росії перекроїти кордони України, викликала гуманітарну катастрофу в Сирії, а право вето, яким наділені постійні члени Ради Безпеки, перешкоджає покарати винних у падінні лайнера Malaysia Airlines (MH17) і розслідувати інші військові злочини.

"Накладення вето на резолюцію Ради Безпеки з питання пам'ятних заходів у Сребрениці або трибуналу з приводу знищення літака MH17 є необґрунтованим та ображає пам'ять жертв", - переконана Грибаускайте.

Як повідомлялося, 67 країн уже підтримали ініціативу утримання від права вето в Раді безпеки ООН у випадках, коли конфлікти набувають особливої жорстокості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: